Securitatea in Android

0
2151

Zilnic se vehiculeaza cifre ingrijoratoare vizavi de numarul riscurilor la care sunt expusi numerosii posesori de smartphone-uri si tablete cu Android. Pentru a preveni un procent semnificativ din aceste posibile scenarii, au inceput sa apara si solutii complete de securitate.

Este suficient sa fiti informati, sa fiti atenti la ce dati ok si sa nu instalati aplicatii fara sa stiti prea multe despre ele.

Exista numeroase magazine virtuale cu aplicatii, gen Google Play si multi dezvoltatori oficiali prefera sa-si posteze aplicatiile pe propriile website-uri. Singurul lucru pe care trebuie sa-l faceti pentru a profita de aceasta functionalitate este sa bifati functia ,,unknown sources” in pagina de configurare a terminalului, la sectiunea securitate, care poate preveni instalarea anumitor aplicatii dubioase din alte surse necunoscute.

Pe Google Play oricine poate posta aplicatii. Google, la intervale regulate de timp, scaneaza toate aplicatiile noi urcate pe serviciu si aloca o atentie speciala celor postate de dezvoltatori noi. In fiecare luna, sute sau mii de aplicatii sunt sterse din magazinul virtual prin intermediul unui serviciu intitulat Google Bouncer. Din pacate, acele mii de aplicatii, inainte sa fie sterse, puteau ajunge pe telefoanele voastre. Fara un sistem clar de aprobare a aplicatiilor, deseori mai scapa aplicatii care pot avea comportament gen malware. O cautare simpla pe Google scoate la iveala metode prin care un dezvoltator poate trece peste aceasta masura de precautie a gigantului din Mountain View.

Android-4

Realitatea este ca trebuie sa aveti grija ce instalati din Google Play. Evitati aplicatiile suspicioase care au fost descarcate de putine ori si care fie nu au deloc review-uri, fie au doar cateva si acelea sunt negative. Cititi cu atentie permisiunile pe care le necesita un program si evitati jocuri care au nevoie sa trimita SMS-uri sau aplicatii care au nevoie sa va acceseze agenda sau locatia fara un pretext clar.

In momentul in care smartphone-urile si tabletele au inceput sa fie capabile sa afiseze website-uri in formatul clasic de PC, s-au deschis portile catre noi probleme de securitate. Prin email-uri nedorite sau pagini web care par sa fie legitime, daca nu sunteti atenti, riscati sa va introduceti informatii personale si conturi bancare in mainile unor hackeri. Daca primiti un email care pare sa vina de la banca sau de la PayPal prin care sunteti avertizati de o problema cu contul vostru bancar, asigurati-va de provenienta respectivului mesaj. Daca faceti click pe un link din interiorul email-ului si sunteti invitati calduros sa completati un formular cu date private, verificati ca adresa pe care sunteti sa fie protejata prin HTTPS.

Ca in cazul oricarui alt sistem de operare, versiunile noi de Android, pe langa functii noi, va ofera un grad sporit de securitate. Fiecare update remediaza o parte semnificativa din probleme si acopera vulnerabilitati importante. Faptul ca producatorii dispozitivelor lanseaza si ei anumite pachete de actualizari este si acesta un motiv de bucurie, deoarece sunt rezolvate probleme specifice respectivelor aparate.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ


8 − 3 =