Societatile de paza si protectie

1
2877

Acest sector al securitatii private a cunoscut o dezvoltare semnificativa mult inainte de sectorul investigatiilor private care s-a dezvoltat abia in ultimul deceniu. Avand drept obiectiv sa apere afacerile altora, firmele de paza si securitate romanesti s-au dezvoltat semnificativ inca de la inceputul anilor ’90, cand paza a intrat in sectorul privat. In mare parte, noile societati de paza si securitate apartineau oamenilor care au lucrat in vechile structuri, fie in militie, fie in Securitate.

Potrivit statisticilor Patronatului Serviciilor de Securitate (PSS), in 2006, piata romaneasca de profil inregistra o cifra de afaceri de peste 1,4 miliarde RON, in crestere anuala cu 34%. Astazi, numarul societatilor de paza si securitate depaseste cota 1.000. Dintre acestea, doar 30% au volum mare de lucru, restul de 70% beneficiind de un numar redus de contracte de paza.

În România, unul din 40 de angajaţi lucrează la o firmă de pază. Potrivit unor surse media, firmele de pază din România au aproape 122.000 de angajaţi in timp ce Ministerul de Interne are aproape 20.000 de poliţişti care asigură ordinea publică, 30.000 de oameni la Jandarmerie şi în jur de 20.000 la Poliţia de Frontieră.

Astfel, insusi Ministerul de Interne este pazit contra cost de firme de paza private. Alte obiective strategice care sunt pazite de firme private de securitate sunt: Curtea de Conturi, Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, Oficiul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, Departamentul de Control al Guvernului, Centrul Naţional de Telecomunicaţii, Aeroportul Naţional Henri Coandă, Ecluzele Cernavodă şi Năvodari, Academia Română, 11 sucursale judeţene ale BNR.

Odata cu dezvoltarea firmelor de paza, in ultima vreme s-a dezvoltat si piata echipamentelor şi serviciilor care compun tehnica de securitate. Dimensiunile acesteia au fost estimate la aproximativ 500 milioane de euro, iar creşterea anuală e de cel puţin 25%.

In acest sector lucrează aproximativ 12.000 de angajaţi, iar pentru instalarea şi administrarea sistemelor anti-efracţie sunt licenţiate peste 1.000 de firme.

Legea ce reglementeaza aceste doua mari ramuri a securitatii private, firmele de paza si cele de tehnica de securitate este Legea nr. 333/2003. Aceasta lege indelung contestata de catre patronatele firmelor de securitate a fost completata ulterior cu cateva Hotarari Guvernamentale.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ


6 + = 15