Cyber Security – Securitatea cibernetică, o problemă non-SF

0
2378

Vorbeam de cultură și supraviețuire într-un context deloc plăcut, acela al tragediei de la Colectiv. O tragedie care putea fi complet evitată în contextul unei explozii fără precedent a informatizării, automatizării, a ieftinirii dramatice a componentelor de securitate și integrare în sisteme complexe. Adică cibernetice. Nu ar fi trebuit ca nimeni sa se miște un centimetru pentru ca flăcările, scânteile nechemate să fie potolite imediat de o ploaie artificială declanșată de senzori de fum și de temperatură. E vorba de tehnologii accesibile, chiar ieftine. Dar…

Dar toate aceste sisteme au lipsit. Se vorbește de nerespectarea legilor și a normelor. Eu, și destui alții, vorbim despre lipsa de cultură. O lipsă de cultură care ne lasă expuși în fața atacurilor criminale cibernetice sau în fața unor banale accidente, altminteri ușor de evitat.

Tendința e ca fiecare persoană să aibă cel puțin un dispozitiv informatizat, legat în rețeaua globală, expus riscurilor de securitate cibernetică la nivel global, fără ca măcar să conștientizeze ca acest dispozitiv anonim poate fi transformat într-o armă de atac extrem de periculoasă. Un telefon cât de slab, cu conexiune la internet, poate fi compromis astfel încât introdus în rețeaua unei firme să producă pagube. Ignorăm acest fapt.

Mai mult, un telefon care sună sau vibrează în momentul nepotrivit, te poate expune unui accident, fie el rutier sau de muncă. Puteți imagina o mie alte moduri de a influența viața cuiva. Reflexele ne pot salva, la fel de ușor ne pot distruge.

Încă o dată, conștientizarea pericolului global la care suntem expuși odată intrând în aria mijloacelor cibernetice (unde oare suntem în afara ei?) trebuie să devină parte a culturii, a învățării, pentru fiecare dintre noi și nu numai pentru specialiști. Fiecare e răspunzător pentru sine, în primul rând, indiferent cât de mult facem abstracție de faptul că azi, trăim.

„Crime as a service” s-a dezvoltat mai mult decât ramuri întregi ale economiei. Acest „serviciu” contribuia anul trecut în „economia” SUA cu aproape zece miliarde de dolari. Credeți ca este un fenomen nesemnificativ? Credeți că se referă doar la economia SUA? Este vorba doar de contracte estimate a se fi încheiat pe acel teritoriu. Lumea, este mult mai vastă.

Avem două alternative – să ne pregătim să asimilăm securitatea cibernetică din mers, cu mare grabă, sau să dispărem. Ca dinozaurii. Suntem obligați să trăim SF, să ne informatizăm și să învățăm să folosim la randament maxim tehnologiile pe care punem mâna, doar pentru a supraviețui. Aruncatul calculatorului pe geam pentru că nu face ce vrem este opțiune imposibil de acceptat.

Mai mult, randamentul muncii este principala cheie pentru ieșirea din acest marasm economic al României anului 2015. Acest randament depinde direct de cunoașterea și aplicarea informatizării intensive, concomitent cu evitarea și combaterea atacurilor cibernetice. Am intrat într-un război – cibernetic – imposibil de câștigat, cu durata imposibil de precizat, dar previzibil ca va continua pe durata vieții noastre și mult peste. Greu de precizat combatanții, datorita caracterului extrem de fluid al părților implicate, al scopurilor și poziționării fața de aceste ținte, scopuri sau necesități. După cum spunea cineva, revolta are o singura justificare – succesul.

Voi face pasul mai departe spre o epocă din viitorul apropiat când majoritatea obiectelor se vor tipări 3D și vom cumpăra online licențe pentru tiparul și folosirea acestor obiecte. Ce se va întâmpla dacă un atacator va schimba datele tranzacției? Mai multe licențe, alte obiecte, cu o combinație aparte de compuși chimici în conjuncție? Fiți siguri că aceste situații vor fi reale. Vor fi mai frecvente dacă nu ne pregătim din timp să securizăm acest gen de atac cibernetic.

Supraviețuirea este o problemă de cultură. Cultura ajunge la fiecare doar prin eforturile fiecăruia, nu prin asimilare directă sau osmoză. Deși, într-un viitor incert ar putea fi disponibilă și această tehnologie.

Mă întreb doar, România va mai fi pe hartă în acel viitor?

Mulțumesc pentru inspirație lui Varujan Pambuccian, lui Richard Bach – reprezentant al Guvernului Marii Britanii – Departamentul pentru Cultură, Media și Sport, Institutului Bancar Român pentru organizarea Cyber Security Day.

PS – În UK, Cyber Security este o problematică inclusă deja în temele Culturii.

 

sursa: lapunkt.ro (  )

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ


4 + = 11