Standardul de securitate EN50131 a fost introdus ca un standard pentru centralele de efractie din tarile europene avand ca obiectiv:
– usurinta in vanzarea echipamentelor
– usurinta in instalarea echipamentelor si in alte tari
– usurinta in evaluarea calitatii produselor in orice tara
Standardul impune un sablon de configuratii impreuna cu modulele si setarile conforme:
1. Evaluarea riscului
2. Supraveghere tehnica
3. Instalarea sistemului in concordanta cu specificatiile in vigoare
4. Instalarea echipamentelor in concordanta cu recomandarile producatorilor
Cerinte generale
Cerintele generale care fac referire la instalator, si criterile de care acesta trebuie sa tina cont sunt urmatoarele:
A. Gradul de securitate
– gradul 1: risc scazut
Se refera la un intrus sau hot care are putine cunostinte despre sistemele de securitate si este limitat la o gama mica de unelte disponibile
– gradul 2: risc scazut spre mediu
Se refera la un intrus sau hot care are putine cunostinte despre sistemele de securitate si dispune de o gama mai mare de unelte disponibile.
– gradul 3: risc mediu spre inalt
Se refera la un intrus sau hot care are cunostinte despre sistemele de securitate si dispune de o gama larga de unelte disponibile.
– gradul 4: risc inalt
Se refera la un intrus sau hot care are abilitatea si resursele necesare de a planifica si efectua in detaliu o efractie sau un furt dispunand de o gama larga de echipamente, inclusiv alte echipamente de securitate pentru substitutie.
B. Mediu ambiental
Aditional gradelor de securitate, se atribuie fiecarei componente o clasificare dupa mediul ambiental:
– interior:
Mediul ambiental infuenteaza normal interiorul la o temperatura stabila (mediu rezidential sau comercial)
– interior general:
Mediul ambiental infuenteaza normal interiorul la o temperatura instabila (coridoare sau casa scarilor)
– exterior acoperit sau interior in conditii extreme:
Mediul ambiental infuenteaza normal in exterior si componentele sistemului nu sunt expuse complet conditilor meteo, sau sunt expuse in interior in conditii extreme
– exterior general:
Mediul ambiental infuenteaza normal in exterior iar componentele sistemului sunt complet expuse conditilor meteo
C. Detectia intrusilor si recunoasterea erorilor
Sistemul trebuie sa fie capabil sa faca diferenta dintre semnalul de alarma si cel de tamper. Sistemele de alarma de pe piata trebuie sa respecte aceasta cerinta, dar este datoria instalatorului de a se asigura de corectitudinea cablajului si programarea corecta a panoului. Aditional gradelor de securitate, gradul 1 trebuie sa includa fie doua dispozitive de avertizare, fie un dispozitiv de avertizare cu alimentare proprie, fie conectate la un dispecerat care receptioneaza alarme (cerinte minime). Gradul 2 trebuie conectat la un dispecerat care receptioneaza alarme si sa contina cel putin un dispozitiv de avertizare cu alimentare proprie sau doua dispozitive cu transmisie la distanta cu alimentare proprie.
D. Nivele de acces
In conformitate cu standardul EN 50131, numai utilizatorul este capabil sa armeze. Codurile rapide nu sunt permise deoarece oricine ar putea arma. Odata ce armarea s-a facut in conformitate cu acest standard, codurile rapide nu vor functiona. De asemenea, nu se permite accesarea meniului de programare fara permisiunea utilizatorului.
E. Conexiuni
Interconexiunile trebuie sa fie potrivite si sa asigure comunicarea dintre centrala de efractie si componentele sistemului. Aceasta clauza se refera la faptul ca instalatorul trebuie sa foloseasca cablajul, sau reteaua wireless, in conformitate cu cerintele producatorului.
F. Sursa de alimentare
Sursa de alimentare trebuie sa fie capabila sa sustina sistemul de alarma in toate conditiile inclusiv reincarcarea acumulatorilor timp de 12 ore pentru gradele 1 si 2. Producatorul va aproviziona sistemul cu acumulatori dar daca sistemul contine un numar mare de zone, instalatorul trebuie sa verifice capabilitatea sistemului de a functiona 12 ore pe acumulatori.
G. Documentatia
Documentatia referitoare la componentele sistemului trebuie sa fie concisa, completa si lipsita de ambiguitate. Ea trebuie sa fie suficienta pentru o instalare si o functionarea corecta a tuturor componentelor sistemului. Documentatia componentelor va include urmatoarele:
– numele producatorului sau al furnizorului
– descrierea echipamentului
– standardul pe care il respecta componenta
– gradul de securitate
– clasa mediului ambiental