Detectivul particular

2
4679

Profesia de detectiv particular a devenit o necesitatea in lumea moderna, principalul motiv fiind problemele oamenilor de afaceri dar si a simplilor indivizi care au ramas la periferia preocuparilor politienesti. Acest lucru se intampla din lipsa de resurse a structurilor politienesti, personalul existent fiind angrenat in rezolvarea preocuparilor legate de criminalitatea de mare pericol.
Astfel a aparul aceasta noua institutie, a carei activitate nu se suprapune cu institutiile statului, o institutie care se adreseaza oamenilor de afaceri, avocatilor, firmelor de asigurari, etc. numita institutia detectivului particular. Detectivii particulari nu reprezinta o structura paralela a actualului aparat politienesc, ci doar o complementare cu scopul de a raspunde unei solicitari tot mai diversificate de securitate.
Conform definitiei consacrate de Legea nr.329/2003, detectivul particular este persoana atestata in conditiile legii si care, fara sa aduca atingere la viata intima, familiara si privata, ori altor drepturi si libertati fundamentale, la cererea persoanelor fizice sau juridice, desfasoara activitati specifice de investigare cu privire la aspecte expres prevazute de lege si anume:
a) conduita si moralitatea publica a unei persoane;
b) date privind solvabilitatea ori seriozitatea unei persoane fizice sau juridice potentiala partenera intr-o afacere;
c) persoane disparute de la domiciliu;
d) bunuri care fac obiectul unor litigii de natura civila sau penala instrainate in scopul prejudicierii intereselor unei parti in proces;
e) asigurarea protectiei impotriva scurgerii unor informatii din sfera vietii private sau a activitatilor agentilor economici care doresc sa pastreze confidentialitatea acestora.
Despre detectivul particular se pot spune foarte multe, s-au scris carti intregi, izvorul bibliografic la noi in tara fiind foarte vast, gratie unor oameni care s-au dedicat acestei profesii nobile precum prof. dr. Pavel Abraham.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ


7 + = 10