GOOGLE anunţă că administraţia americană supraveghează mii de conturi de Internet

0
2102

Agenţiile guvernamentale americane, între care poliţia federală (FBI), au supravegheat mii de conturi de Internet din 2009 până în 2012 pentru a împiedica eventualele activităţi teroriste, a anunţat gigantul american GOOGLE, fără a oferi o cifră exactă.

GOOGLE a făcut publice în această săptămână presupusele scrisori de “securitate naţională” pe care le-a primit şi care corespund unor cereri oficiale de date, în numele legii antiterorism Patriot Act, adoptată după atentatele din 11 septembrie 2001.

Aceasta este prima dată când o companie privată publică date despre aceste scrisori, foarte criticate de organizaţiile de apărare a drepturilor omului.

Din 2009 şi până în 2012, compania a primit din partea administraţiei între zero şi 999 de cereri. Aceste solicitări vizează anual între 1.000 şi 1.999 de conturi, cu excepţia anului 2010, când cererile au vizat între 2.000 şi 2.999 de conturi, potrivit Google.

“Remarcaţi că noi publicăm plaje de cifre şi nu cifre exacte. Aceasta pentru a răspunde cererilor FBI, Departamentului Justiţiei şi altor agenţii (guvernamentale) care se tem că publicarea unor cifre exacte ar dezvălui informaţii despre anchetele în curs”, a explicat directorul de securitate al Google, Richard Salgado, pe blogul grupului.

Asociaţii precum ACLU (American Civil Liberties Union) apreciază că aceste scrisori conferă prea multă putere administraţiei, care poate astfel să supravegheze conturile de Internet fără mandatul justiţiei.

Electronic Frontier Foundation (EFF) apreciază la rândul său că aceste scrisori sunt “periculoase” deoarece ele generează un “abuz sistematic al puterii” de către FBI.

“Este vorba despre o victorie fără precedent a transparenţei”, au apreciat miercuri pe un blog doi militanţi ai EFF, Dan Auerbach şi Eva Galperin.

În pofida nepublicării unor date precise, “Google permite să se facă parţial lumină în privinţa modului în care administraţia americană foloseşte cereri secrete de date ale utilizatorilor”, afirmă ei.

“Deşi noi continuăm să rămânem în ceaţă în privinţa amplorii şi modului în care este aplicată legea, aceste noi date elimină temerile (…) privind un acces generalizat la conturi – cel puţin la cele ale Google”, au adăugat ei.

Sursa: Mediafax.ro

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ


8 + 6 =